Promovare oferte de produse si servicii din categoria panouri solare!
Cumpararea si vanzarea propriei energii regenerabile ii face pe consumatorii mai independenti si mai durabili
Cumpararea si vanzarea propriei energii regenerabile ii face pe consumatorii mai independenti si mai durabili

Cumpărarea și vânzarea propriei energii regenerabile îi face pe consumatorii mai independenți și mai durabili

Mersul pe piață este o activitate veche atunci când vine vorba de cumpărarea și vânzarea de mărfuri – de la culturi comerciale la vite, totul sub soare a fost comercializat într-o formă sau alta. Acum, vă puteți duce chiar și surplusul de energie solară pe piață, datorită unei soluții inovatoare dezvoltate de o echipă de tineri antreprenori elvețieni.

„Nu există viață pe pământ fără soare și este acolo pentru toată lumea”, a spus Anselma Wörner, COO și unul dintre cei trei co-fondatori ai Exnaton, o companie elvețiană care dezvoltă software pentru comunitățile care comercializează energie regenerabilă în cartierele locale.

Wörner explica modul în care compania ei a creat un sistem energetic inteligent la recenta Conferință Internațională pentru Utilități, prezentată de SAP și TAC Events din Munchen, Germania. „Avem o nouă generație de prosumatori – oameni care consumă și produc propria energie – care folosesc noi tehnologii conectate și energie regenerabilă, cum ar fi solarul, pentru a schimba energie prin rețea.”

Alimentat de soare

Oamenii au depins întotdeauna de soare pentru lumină, căldură și mâncare, iar puterea sa atotcuprinzătoare a influențat culturile și religiile din întreaga lume. Deși progresele tehnologice ne-au redus dependența, importanța energiei solare în eforturile noastre de a ne reduce amprenta de carbon ne reamintește că încă depindem de ea pentru supraviețuire. De aceea, co-fondatorii au ales numele Exnaton pentru întreprinderea lor. Căutând un cuvânt care să leagă „energie” și „schimb”, au dat peste faraonul egiptean Akhenaton (pronunțat Echnaton) care a ridicat statutul soarelui deasupra celui al tuturor celorlalți zei și a creat un monoteism timpuriu care a devenit pentru scurt timp o religie de stat.

Scopul Exnaton este de a ajuta la integrarea prosumatorilor în rețea. În prezent, cadrul legal este foarte complex și nu există un ROI clar pentru ei. Nu există tarife suplimentare sau mecanisme de politică menite să accelereze investițiile în tehnologii de energie regenerabilă prin oferirea de contracte pe termen lung producătorilor de energie regenerabilă.

„În acest moment, nu există nicio valoare pentru comunitate și vrem să schimbăm asta”, a spus Wörner, care este responsabil cu strângerea de fonduri, știința datelor și recrutarea la Exnaton. „Ceea ce majoritatea oamenilor nu realizează este că energia regenerabilă nu este întotdeauna produsă atunci când este cea mai necesară. Deci, atunci când este disponibil, prosumatorii ar trebui să poată să-și vândă energia direct.”

Oamenii care dețin panouri solare ar putea de fapt să vândă multă energie altor gospodării, dacă ar avea mijloace. Wörner și echipa ei cred că ar trebui să fie la fel de ușor de vândut altor consumatori, precum este să vinzi orice alte produse de pe piață. „Prosumitorii se confruntă cu soluții fragmentate, reglementări complexe și experiențe frustrante ale utilizatorilor. Ceea ce au nevoie sunt soluții simple, furnizori locali de încredere și comunități proactive și grupuri de utilizatori”, a explicat ea.

Centrat pe comunitate

Introduceți programul adițional EnergyCommunity de la Exnaton pentru soluțiile SAP for Utilities , care a câștigat un SAP Innovation Award la categoria Partner Paragon împreună cu consultanța de bune practici (bpc) și este acum disponibil pe piața online SAP Store. Această extensie centrată pe utilizator le permite companiilor de utilități să ofere prosumătorilor posibilitatea să cumpere și să vândă energie în comunitățile lor locale și, de asemenea, să urmărească toate datele relevante.

Iată cum funcționează. Orice prosumator din comunitate își poate vinde energia solară oricăror consumatori din rețea. EnergyCommunity urmărește datele lor energetice și îi informează exact de unde provine energia și cât de mult CO2 generează. Compania de utilități poate factura cu ușurință aceste schimburi de energie cu sistemul lor obișnuit de facturare SAP datorită integrării oferite de Exnaton în colaborare cu integratorul de sisteme SAP bpc. În același timp, compania de utilități poate vinde instalații hardware suplimentare membrilor comunității, făcându-l o opțiune atractivă pentru toate părțile.

„EnergyCommunity facilitează schimbul de energie în cadrul comunității. Participarea în comunitatea lor locală creează o legătură mai strânsă între oameni, iar platforma oferă un nou canal de clienți pentru compania de utilități”, a spus expertul în tehnologie, care deține un doctorat în Sisteme Informaționale. „La finalul zilei, cu platforma Exnaton de partajare a energiei ca serviciu, furnizorii de energie pot oferi clienților mai multă independență.”

Exnaton răspunde provocării cu care se confruntă prosumatorii care în prezent nu au nicio posibilitate de a-și vinde energia suplimentară direct pe piață și celei cu care se confruntă companiile de utilități, deoarece își dau seama că trebuie să ofere noi modele pe măsură ce trec la surse regenerabile cu o abordare descentralizată. O serie de companii de utilități rulează deja soluția în comunități din Germania, Austria, Luxemburg și Elveția, iar obiectivul este să se extindă în alte țări europene unde există un cadru de reglementare puternic. Mai important, soluția le permite companiilor energetice să-și echipeze clienții pentru un viitor durabil.

Axat pe viitor

Peste 733 de milioane de oameni de pe planetă încă nu au acces la energie durabilă și accesibilă, motiv pentru care furnizarea de energie este obiectivul #7 pe lista Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă a ONU . Pentru Exnaton, obiectivul #7 este afacerea sa de bază, dar, în același timp, se angajează în egală măsură cu obiectivul #11, dezvoltarea orașelor și comunităților durabile; obiectivul #12, care să permită producția și consumul responsabil; și obiectivul #13, luarea de măsuri urgente pentru combaterea schimbărilor climatice și a impactului acestora.

Vestea bună, potrivit recentului privind starea uniunii energetice , este că sursele regenerabile de energie au depășit combustibilii fosili ca sursă de energie numărul unu în Uniunea Europeană pentru prima dată în 2020. Energiile regenerabile generează 38% din electricitate, față de 37% pentru combustibili fosili. De asemenea, este important de menționat că cel puțin două milioane de oameni din UE sunt deja implicați în peste 7.700 de comunități energetice, iar implicarea este în creștere. Comunitățile energetice au contribuit, de asemenea, cu până la 7% din capacitățile de surse regenerabile instalate la nivel național, estimate la 6,3 GW.

Pentru Wörner și echipa de la Exnaton, producerea de energie acolo unde este consumată scade dependența regiunii de resursele importate. Energia de la soare este practic nelimitată și acoperă mai mult decât întreaga cerere a planetei. Cu progresele tehnologice și soluții precum EnergyCommunity, gospodăriile și întreprinderile mici beneficiază de energie electrică alimentată de soare, făcând energia regenerabilă accesibilă și rentabilă. Ce ar putea fi mai natural, mai sensibil sau mai durabil?

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți clic pe stele pentru evaluare!

Rata medie 5 / 5. Voturi: 433

Niciun vot până acum, evaluează pagina !