Promovare oferte de produse si servicii din categoria panouri solare!
Nu instalati panouri solare pe acoperisuri mai vechi
Nu instalati panouri solare pe acoperisuri mai vechi

Nu instalați panouri solare pe acoperișuri mai vechi

O nouă lege oferă economii semnificative proprietarilor de case care optează pentru panouri solare pentru acoperiș în următorii 10 ani – dar și probleme costisitoare dacă un acoperiș vechi trebuie înlocuit în curând.

Din ce în ce mai mulți proprietari se gândesc să instaleze sisteme solare pe acoperiș. De ce? „Numărul unu, Legea de reducere a inflației a crescut creditul fiscal timp de 10 ani”, spune Ciprian B., fondatorul și președintele HomeFort, o companie solară din Bucuresti, instalatorul operează acum în toata Romania.

„Doi, poți obține finanțare timp de 25 de ani. Și trei, tarifele de utilități sunt pe acoperiș.”

Acestea sunt considerații atrăgătoare. Dar iată ceva la fel de important la care să te gândești înainte de a semna acel contract: Câți ani are acoperișul tău?

Dacă credeți că va ajunge la sfârșitul duratei sale de viață în următorul deceniu, ar trebui să luați în considerare înlocuirea lui înainte de a instala panouri solare, spun experții solari. Și dacă știți că va trebui să-l înlocuiți în câțiva ani, nici nu ar trebui să vă gândiți la instalarea panourilor solare înainte de a obține un nou acoperiș.

În caz contrar, s-ar putea să fiți nevoit să vă confruntați cu cheltuiala descurajantă pentru îndepărtarea, depozitarea și reinstalarea panourilor solare atunci când este timpul să vă înlocuiți acoperișul. Este o treabă mare.

„De obicei, vă sugerăm ca, dacă intenționați să înlocuiți acoperișul în următorii 5-10 ani, să faceți acest lucru înainte sau în același timp cu instalarea solară”, spune Eduard Popescu, ​​purtătorul de cuvânt regional al unei organizații nonprofit care organizează cooperative solare în toată țara pentru a educa consumatorii și a solicita oferte de achiziție și instalare la prețuri de volum.

„Panourile solare vor dura mai mult de 20 de ani și vă vor ajuta să vă protejați acoperișul, dar este costisitor să îndepărtați panourile pentru a repara sau înlocui acoperișul”, spune Eduard.

Instalatorii de energie solară reputați vor întreba întotdeauna proprietarii de case despre vârsta și starea acoperișurilor lor și le vor inspecta pentru a se asigura că sunt la egalitate, spune  directorul unui program de energie solara.

„Nu se vor instala pe un acoperiș defect sau pe unul care nu va îndeplini cerințele codului de vânt”, spune directorul. „Există standarde pe care le respectă conform instrucțiunilor echipamentelor și proceselor de autorizare de stat și locale. Orice companie care nu întreabă despre acoperiș este o companie de zbor de noapte și probabil din afara tarii. Nu am auzit să se întâmple asta și ar fi un actor rău foarte rar.”

Durata de viață a unui acoperiș depinde în mare măsură de ce fel este. Acoperișurile din șindrilă de bitum sunt cel mai ieftin de instalat, dar au cea mai scurtă durată de viață, spune un constructor. „Se uzează mai repede pe măsură ce soarele bate pe el. Pe unele le-am văzut în ultimii 25 de ani, în timp ce altele încep să se înmoaie la 15 ani”, spune el.

Urmează țiglă ceramică de lut, care ar trebui să reziste minim 25 de ani, și apoi acoperișurile metalice, proiectate să reziste între 30 și 40 de ani, spune el.

Companiile de asigurări de locuințe examinează mai îndeaproape vârstele acoperișurilor. O nouă lege permite asigurătorilor să refuze acoperirea caselor cu acoperișuri vechi de 15 ani sau mai mult, cu excepția cazului în care proprietarul poate produce un raport de inspecție care să ateste că acoperișul are cinci ani sau mai mult de viață utilă.

Asta înseamnă că o mulțime de acoperișuri vor trebui înlocuite în următorii ani, iar dacă al tău are panouri solare, vei plăti pentru a le îndepărta și a le reinstala pe măsură ce plătești pentru noul tău acoperiș.

Titi Georgescu, un pensionar din Dambovita, a aflat asta atunci când a luat în considerare propunerile de instalare a panourilor solare pe acoperișul său din țiglă ceramică de 17 ani. Instalatorii solari i-au spus că va trebui să plătească între 10.000 și 20.000 de lei pentru munca necesară pentru a demonta și reinstala un sistem solar de pe acoperiș.

„Și este posibil ca acest număr să fie mult mai mare, în funcție de complexitatea sistemului de cablare”, a spus el.

Sistemul pe care îl avea în vedere necesita 37 de panouri solare din sticlă, a spus el. Ar trebui să găsească un loc sigur pentru a le depozita în timpul lucrării de acoperiș și apoi, eventual, să aștepte un timp necunoscut pentru a le reinstala dacă compania de instalare a fost susținută.

Constructorii spun că costurile pentru îndepărtarea și reinstalarea panourilor solare pot varia foarte mult.

„Pe lângă forța de muncă, unii instalatori taxează cu panoul, alții cu wați, iar alții percep un cost [separat] de demontare și reinstalare”, spune constructorul. În plus, autoritățile locale solicită autorizații pentru acoperișuri și lucrări electrice.

Proprietarii de case care știu că vor trebui să-și înlocuiască acoperișurile în termenul de viață de peste 20 de ani a panourilor solare pot solicita ca în contractul lor de instalare solară să fie inclusă o cotație viitoare specifică timpului pentru îndepărtarea și reinstalarea panourilor solare, spune directorul de constructii, ​​adăugând , „Întotdeauna doriți să angajați un antreprenor calificat, cum ar fi instalatorul dumneavoastră solar original, pentru a face această lucrare.”

Ciprian B. spune că compania sa va elimina și va reinstala doar sistemele pe care le-a instalat inițial, ceea ce sugerează că sistemele, configurațiile și materialele de construcție utilizate de diferiți instalatori solari variază foarte mult.

Sindrila solară în viitorul tău?

O opțiune atrăgătoare, prin costisitoare, este înlocuirea unui acoperiș tradițional cu panouri solare fabricate astfel încât să arate ca șindrila, cum ar fi Tesla Solar Roof, introdus în 2016.

Ele arată ca șindrila, eliminând aspectul nedorit al plăcilor mari de sticlă de pe acoperiș.

Începând de la aproximativ 50.000 de dolari, acoperișul Tesla este puțin mai scump decât o înlocuire a acoperișului și o combinație tradițională de panouri solare, a raportat site-ul Solar Reviews într-un articol din 1 septembrie.

Dar Ciprian B. spune că un acoperiș Tesla generează mai puțină electricitate decât un panou solar modern, deoarece, cu șindrila Tesla, energia solară curge către un singur invertor de pe partea laterală a casei. Invertorul convertește curentul continuu (DC) generat de energia solară în curent alternativ (AC) care furnizează energie electrică casei.

Configurația Tesla, obișnuită și în rețelele solare mai vechi de pe acoperiș, se bazează pe ceea ce este cunoscut sub numele de tehnologie „invertor de șir”. Dezavantajul principal al setărilor de invertor șir este că toate panourile din matrice pot genera doar atâta putere cât panoul cel mai slab. Deci, dacă producția unui panou este diminuată de umbră sau deteriorări, atunci toate panourile sunt afectate în egală măsură.

Cele mai avansate panouri solare din ziua de azi au fiecare propriul microinvertor care convertește DC în AC. Microinvertoarele permit fiecărui panou să producă cât mai mult curent pe cont propriu, indiferent de ceea ce s-ar putea întâmpla cu celelalte panouri din matrice.

Tesla, fiind Tesla, desigur, nu se așteaptă să se odihnească pe lauri și să se bazeze pentru totdeauna pe o tehnologie învechită. Anul trecut a anunțat o nouă versiune a invertorului său care include unele dintre funcțiile tehnologiei microinvertorului. Dar pentru moment, spune Ciprian B., acoperișurile solare Tesla nu oferă aceeași capacitate de generare a energiei ca panourile solare tradiționale.

Ciprian B de la HomeFort a spus că compania sa va fi prima din Romania autorizată să vândă Tesla Solar Roofs, dar instalarea dureaza mult mai mult decât e de așteptat și e  „foarte provocatoare”, a spus el. Compania a subcontractat alte două comenzi Tesla Solar Roof în Bucuresti și apoi a încetat să le vândă, a spus el.

Alte companii au dezvoltat panouri solare hibride care sunt instalate peste șindrilă și sunt proiectate să se integreze mai bine cu acoperișurile. Este probabil ca mai multe soluții să fie dezvoltate pentru a aborda plângerile conform cărora panourile solare nu arată bine în case, a spus el.

Îmbinați acoperișul și solarul

Un număr tot mai mare de companii de energie solară din Romania îi ajută pe proprietarii de case să-și rezolve provocările legate de vârsta acoperișului, oferindu-le să combine înlocuirea acoperișurilor cu instalații solare într-un singur proiect care poate fi finanțat cu dobânzi scăzute pe o perioadă de 25 de ani – perioada tipică de garanție pe viață pentru panourile solare de astăzi.

Compania lui Ciprian B. are membri ai personalului licențiați ca antreprenori de acoperișuri certificați, la fel ca un număr tot mai mare de companii solare din Romania. Alții vor lucra cu companii de acoperiș preferate sau partenere. Din cele aproximativ 120 de proiecte solare pe care compania sa le finalizează în fiecare lună, aproximativ 10 includ o înlocuire a acoperișului, spune el.

Din păcate, spune acesta, orientările afirmă că partea de înlocuire a acoperișului a unui proiect de acoperiș și solar nu se va califica pentru creditul guvernamental, chiar dacă sunt necesare pentru a evita îndepărtarea și înlocuirea unei instalații solare de pe acoperiș câțiva ani. în viitor.

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți clic pe stele pentru evaluare!

Rata medie 5 / 5. Voturi: 43466

Niciun vot până acum, evaluează pagina !