Promovare oferte de produse si servicii din categoria panouri solare!
Romania traditionala cu energie curata
Romania traditionala cu energie curata

România tradițională cu energie curată

Lansat în mai 2022 de Asociația Energia Inteligentă , proiectul „România tradițională cu energie curată” are două obiective majore – păstrarea tradițiilor românești, susținând în același timp tehnologiile moderne care permit generarea de energie curată. Așadar, prin acest proiect, 10 stâne situate în Munții Căpătanii au acum curent electric. Este vorba despre stânele ancestrale Capatana, Ursu Varf, Cantonul Ursu, Ursuletu, Balota, Milescu, Casaria, Darjiu, Cocora 1 si Cocora 2.

Păstoritul carpatic a permis de-a lungul timpului să se creeze comunități umane care au în inima lor această ocupație și formând legături sociale puternice între practicanți, devenind un factor care a generat identitate locală, regională și națională. Pajiștile din munții României, cu iarbă furajeră de calitate, sunt rezultatul unui proces de pășunat constant de-a lungul secolelor. Dar ceea ce s-a obținut cu efort de-a lungul anilor poate dispărea în câteva decenii prin subpășunat, fenomen care favorizează „sălbăticirea” pajiștilor prin apariția vegetației ierboase nedorite și a vegetației lemnoase care va duce la împădurirea.

Potrivit unei estimări a Asociației Intelligent Energy, peste 40% din adăposturile de pe vârfurile munților au fost abandonate și astfel a fost pusă în pericol păstoritul, probabil cea mai definitorie tradiție a poporului român. Lipsa căilor de acces și condițiile grele de locuit în aceste zone i-au făcut pe cei care locuiesc și își desfășoară activitatea în aceste locuri să renunțe la această îndeletnicire străveche, definitorie pentru poporul român.

Proiectul „România tradițională cu energie curată” va aduce o contribuție semnificativă la păstrarea identității naționale prin utilizarea energiei curate. Refacerea căilor de acces, a peste 60 de kilometri de drumuri pe zona creastă, până la stânele din Munții Căpătănii, singurul masiv montan în care sunt încă populate satele de munte păstorit, și instalarea de panouri fotovoltaice în stâne îi va face pe cei care mai practică. păstorit în aceste zone pentru a-și putea continua activitatea și valorifica produsele. Totodată, refacerea drumurilor din zonă va facilita accesul vizitatorilor și va reînvia treptat activitățile turistice.

„Renunțăm la tradiții foarte ușor și în același timp respingem noile tehnologii, adică respingem ceea ce este nou în general. Este foarte important să înțelegem înainte de a fi prea târziu că trebuie să păstrăm tradițiile, deoarece trebuie să înțelegem că noile tehnologii sunt în avantajul nostru, pentru că venim cu energie curată prin care aducem împreună noul cu vechiul”, a spus. Dumitru Chisalița, Președintele Asociației Energie Inteligentă.

„Schimbarea are loc prin oameni și cu oameni. Dacă nu înțeleg ce li se întâmplă, se vor opune vehement oricărei schimbări, pentru că frica de necunoscut este în natura umană. Schimbarea pe care o dorim pentru România trebuie să înceapă de la oameni, cu programe de informare și conștientizare cu privire la importanța păstrării tradițiilor și a adaptării la schimbările pe care viitorul ne le rezervă. Prin urmare, pot fi înțelese și acceptate noile forme de energie, forme care pot asigura securitatea energetică a României, contribuind în același timp la protecția climei”, a adăugat Dumitru Chisaliță.

Asociat cu proiectul pilot derulat in Muntii Capatanii, proiectul ‘Romania traditionala cu energie curata’ isi propune sa desfasoare si o campanie de informare puternica in diverse zone ale Romaniei, despre importanta acceptarii unor noi forme de energie, un mediu mai curat si la fel de sigur. energie cu care oamenii sunt obișnuiți.

Proiectul pilot de instalare a surselor de energie curată în stâne, parte a proiectului „România tradițională cu energie curată”, a fost posibil cu sprijinul prietenilor Asociației Energie Inteligentă, Salvamont Vâlcea, Comunitatea 4X4 Vrancea și Angajatorii Petrol și Gaze Federația (FPPG).

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți clic pe stele pentru evaluare!

Rata medie 5 / 5. Voturi: 9847

Niciun vot până acum, evaluează pagina !