Promovare oferte de produse si servicii din categoria panouri solare!
O fabrica produce acoperisul care colecteaza energie solara
O fabrica produce acoperisul care colecteaza energie solara

Ţigle fotovoltaice: O fabrică produce acoperişul care colectează energie solară

Dacă vă construiţi o casă sau vreţi să schimbaţi acoperişul locuinţei, în viitorul apropiat veţi putea opta pentru ţigle care produc energie electrică. Firma maghiară Terran, producătoare de ţigle de beton şi cu o filială şi la Câmpia Turzii, a inaugurat la Pécs o fabrică dedicată exclusiv producţiei unui sistem inovator, ţigla fotovoltaică.

Realizată în urma unui parteneriat cu Universitatea de Tehnologie şi Economie din Budapesta, ţigla fotovoltaică este, în prezent, unica din lume care are integrate celule fotovoltaice.

Concret, fiecare ţiglă produce curent, colectând energia solară, iar astfel construcţia nu mai are nevoie de panouri fotovoltaice. Aspectul noilor ţigle este aproape identic cu al celor tradiționale, iar funcția de bază a acoperișului, de protecţie, este asigurată în continuare.

Maghiarii nu au dezvăluit şi costul unui „acoperiş solar”, dar au promis că vor începe să vândă în România de anul viitor. Fabrica din Pécs va avea o producţie de 200.000 de ţigle fotovoltaice pe an.

Celulele fotovoltaice sunt răcite dacă sunt integrate în învelitoare?

Orice sistem de învelitoare construit în mod corespunzător trebuie să fie ventilat printr-un strat de ventilare de minim 5 cm, prin care aerul cald circulă conform principiului efectului de coș. În cazul țiglei fotovoltaice grosimea minimă a stratului de ventilare este de 7,5 cm, realizându-se astfel o răcire corespunzătoare. Ca urmare țiglele fotovoltaice nu se încălzesc mai mult dacât panourile solare onroof și cantitatea de curent electric generată anual de sistem este identică cu cea generată de sisteme onroof cu aceeași suprafață.

Numărul conectoarelor nu reprezintă un risc mai mare de defectare?

Așa-numitele conectoare MC 4 utilizate de noi sunt produse și utilizate de industria solară de zeci de ani. În ultimele decenii au fost produse zeci de miliarde de unități la nivel global. Fiabilitatea conectorilor pe care îi instalăm este excelentă, așadar riscul de defectare este scăzut.

Cât costă energia solară?

Dacă în mod similar cu furnizorii de energie, soarele ar emite facturi pentru energia radiată pe acoperișul unei case familiale obișnuite, ar trebui să-i plătim zeci de mii de lei pe an. Din fericire însă, cu toții putem utiliza energia solară captată de pe suprafețele aflate în proprietatea noastră, liber și gratuit. Utilizarea energiei solare în scopuri proprii nu se taxează și nu se impozitează.

Pe ce tip de învelitori poate fi montată țigla fotovoltaica?

Momentan țigla fotovoltaica se poate monta în mod exclusiv pe învelitori realizate cu țigle recomandate de producator.

Care sunt cerințele de montaj?

  • spațiu de ventilare sub țiglă de cel puțin 7,5 cm
  • folie de difuzie cu durata de viață lungă, cu densitate de minim 145 gr/mp și cu rezistență ridicată la temperatură (MediFol Generon Longlife / MediFol Generon LongLife Plus / Medifol TOP 270 / MediFol Silver)
  • unghi de înclinare al acoperișului de minim 20°

Ce putere nominală are ţigla fotovoltaică?

Un singur modul (o țiglă) ţigla fotovoltaică are o putere nominală de 15 Wp, iar în cazul montării a 11,1 buc/mp, se generează o cantitate de energie electrică de 167 W/mp.

Care sunt cerințele de spațiu ale ţigla fotovoltaică?

Un câmp cu o putere nominală de 1 kWp necesită o suprafață de acoperiș de 6 mp.

Se poate utiliza întreaga suprafață a acoperișului?

Se pot utiliza acele suprafețe continue ale acoperișului care au orientare corespunzătoare. Trebuie lăsată o distanță de cel puțin două țigle (aprox. 60 cm) de la marginile acoperișului (muchii, calcan, coamă, jgheab, dolii, coș de fum, lucarnă, etc.)

Care este poziția optimă pentru montaj?

În România poziția optimă pentru montaj o reprezintă acoperișurile cu orientare sudică și cu unghiul de înclinare de 35 grade. O ușoară abatere de la orientarea optimă spre est sau vest nu duce la pierderi de producție inacceptabile. În mod similar, nici abaterile de aproximativ 5-10 grade de la unghiul de înclinare optim nu vor provoca pierderi semnificative. Consultanții noștri vă pot acorda asistență tehnică în găsirea schemei de învelire potrivite pentru asigurarea celui mai frumos aspect al acoperișului.

Se pot monta țiglele fotovoltaice pe mai multe ape interconectate ale acoperișului?

Da, se pot monta cu respectarea condițiilor generale aplicabile sistemelor solare. La un singur circuit electric se pot conecta numai țiglele fotovoltaice cu aceeași orientare și același unghi de înclinare.

Cum pot utiliza energia electrică produsă? Pot obține energie electrică și pe timp de noapte?

Conform reglementărilor în vigoare, sistemul fotovoltaic se conectează la rețeaua furnizorului de energie prin intermediul unui contor cu dublu sens. Asta înseamnă că sistemul va transmite cantitatea excedentă produsă rețelei furnizorului, totodată în perioadele mai puțin însorite, alimentarea cu energie se va realiza din rețeaua furnizorului.

Țiglele produc energie electrică și pe timp noros?

Cert este că, celulele fotovoltaice funcționează cel mai bine sub lumina directă a soarelui, la un unghi de incidență dreptunghiular, la temperaturi scăzute. Cu toate acestea, ele produc energie și când cerul este înnorat și pot funcționa cu o eficiență de până la 50-90%. Deoarece celulele fotovoltaice funcționează la sarcină parțială în cea mai mare parte a timpului, tehnologiile actuale acordă atenție deosebită unei funcționări cât mai eficiente în acest interval.

Fenomenele meteorologice extreme (ex. grindina) deteriorează celulele fotovoltaice?

Datorită materiilor prime de calitate și a prelucrării minuțioase, celulele fotovoltaice sunt extrem de rezistente la intemperiile vremii. Panourile din sticlă securizată oferă protecție excelentă împotriva grindinei, vântului și altor impacte mecanice. Ca parte a procesului de asigurare al calității, se aruncă bile din oțel pe celula fotovoltaică de la o anumită înălțime, imitând astfel condițiile de grindină. Având în vedere că celulele fotovoltaice nu au părți mobile, nu există circumstanțe care ar putea cauza defectarea lor în condiții normale de utilizare.

Producția celulelor fotovoltaice nu dăunează mediului?

Pentru fabricarea celulelor fotovoltaice se utilizează staniu, cupru, siliciu, plastic, aluminiu și sticlă. Datorită noilor reglementări ale Uniunii Europene, obligația de colectare și reciclare se referă, de asemenea, și la celulele fotovoltaice. Acest lucru înseamnă că, la sfârșitul duratei de viață, panourile se dezmembrează, iar componentele lor se utilizează de alte companii producătoare de panouri solare. Ținând cont de faptul că aceste componente sunt produse din materiale de calitate, reutilizarea lor este mult mai simplă și economică față de fabricarea celor noi.

Ce avantaje are ţigla fotovoltaică față de panourile solare tradiționale?

În primul rând, se remarcă prin estetica sa. Montarea și aspectul țiglei cu celule fotovoltaice sunt aproape identice cu cele ale țiglei tradiționale. Datorită integrării celulelor fotovoltaice în țigla din beton, se elimină străpungerile inutile ale învelitorii, conferind astfel un aspect impunător imobilului și mărind valoarea acestuia.

Deoarece nu există o structură de susținere suplimentară, greutatea pe structura acoperișului este semnificativ mai redusă decât în cazul montării unui sistem convențional de panouri solare.

Un alt avantaj al ţigla fotovoltaică este că aceasta poate fi completată și extinsă oricând, în funcție de suprafața de acoperiș care respectă condițiile de montaj.

Cu cât este mai scump acest sistem decât unul tradițional de panouri solare?

Învelitoarea cu ţigla fotovoltaică asigură protecție completă și în același timp un avantaj estetic remarcabil, ceea ce face dificilă compararea valorii acesteia cu sistemele tradiționale cu panouri mari, însă cert este că are un preț mai ridicat.

În România consumul mediu anual de energie electrică pe persoană este de 1.100 kWh/an. Această cantitate de energie electrică poate fi asigurată de un sistem de 1kWp, montat pe o suprafață cu orientare și înclinație optimă de 6 mp. Necesarul anual de energie electrică al unei gospodării obișnuite de patru persoane poate fi asigurată de un sistem de ţigla fotovoltaică cu o capacitate de 3,5 kWp. Prețul unui sistem de această performanță îl puteți obține de la producator.

Însă acesta reprezintă doar o aproximație, deoarece realizăm toate ofertele în mod individual, adaptat nevoilor Dumneavoastră. Puteți solicita o ofertă de preț exactă în meniul Cerere ofertă

Țiglele fotovoltaice pot fi montate și ulterior?

Da, aceste țigle pot fi montate și ulterior, dar numai în cazul în care învelitoarea este realizată cu țigle, deoarece este compatibilă doar cu acestea. Dacă acoperișul este realizat cu alte produse, acestea trebuie înlocuite cu țigle recomandate de producator în vederea montării țiglelor fotovoltaice.

Ce dimensiuni are sistemul care poate asigura necesarul de energie al unei gospodării?

În România consumul mediu anual de energie electrică pe persoană este de 1.100 kWh/an. Această cantitate de energie electrică poate fi asigurată de un sistem de 1kWp, montat pe o suprafață cu orientare și înclinație optimă de 6 mp. Necesarul anual de energie electrică al unei gospodării obișnuite de patru persoane poate fi asigurată de un sistem fotovoltaic ţigla fotovoltaică cu o capacitate de 3,5 kWp. Prețul unui sistem de această performanță îl puteți obține de la producator.

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți clic pe stele pentru evaluare!

Rata medie 5 / 5. Voturi: 4541

Niciun vot până acum, evaluează pagina !